Jakie ciasta będą odpowiednie na wesele?
Wybór ciast na wesele nie jest wcale łatwym zadaniem. Wypieki powinny nie tylko zachwycać smakiem, ale również prezentować się efektownie na stołach. By dokonać odpowiedniego wyboru, warto zapoznać się z informacjami na temat rodzajów weselnych ciast oraz uzależnić ich ilość od liczby gości.
Co wziąć pod uwagę przy wyborze ciasta na wesele?
Ciasto weselne powinno przez długi czas zachować miękkość i dobry smak, niezależnie od tego, jak długo będzie stało bez przykrycia. Warto też postawić na różnorodność. Do wyboru jest wiele rodzajów ciast, dlatego nie można ograniczyć się do kilku smakujących podobnie wypieków. Goście będą zadowoleni, jeśli będą mogli skosztować zarówno ciasta kruchego, jak i takiego z kremem. Warto pamiętać o tym, że ciasto weselne nie może być za słodkie. Nie stanowi to dobrego połączenia z alkoholem i dużą ilością serwowanych potraw. Zbyt mdłe wypieki mogą negatywnie wpłynąć na samopoczucie gości. Przy wyborze należy też uwzględnić porę roku. W upalne, letnie dni lepiej jest zrezygnować z ciast z dużą ilością kremu i czekolady. Wysoka temperatura roztopi czekoladę i sprawi, że bita śmietana opadnie. Nie wpłynie to dobrze na wygląd i smak ciasta, a także jego zapach. Takie warianty można zarezerwować na chłodniejsze miesiące.
Jakie są rodzaje ciast na wesele?
Na stołach weselnych goszczą najczęściej popularne polskie wypieki. Klasyki są znane i lubiane przez gości, dlatego warto na nie postawić, by uniknąć rozczarowań. Dobrym wyborem będą:
- wszelkiego rodzaju serniki,
- szarlotki z lukrem oraz z kruszonką,
- ciasta krucho-biszkoptowe (np. orzechowiec),
- biszkoptowe (rafaello, napoleonka), z galaretką,
- ciasta miodowe.
Jeśli para młoda chce zaserwować gościom bardziej oryginalny i ekstrawagancki wypiek, może zdecydować się np. na leśny mech, czyli ciasto na bazie szpinaku. Oprócz dużych ciast na stołach weselnych mogą pojawić się także mniejsze ciastka oraz babeczki, takie jak np. muffinki. W środku może znajdować się niemal dowolne wypełnienie. Jako dekoracja oraz słodka przekąska sprawdzą się m.in. ptysie oraz rurki.
Ile ciasta jest potrzebne na wesele?
Szacuje się, że jedna duża blacha ciasta wystarcza na 10 osób. Wynika to z faktu, że waży ona około 3 kg, a na jedną osobę przypada średnio 30 dag ciasta. Jeśli na przyjęciu pojawi się 100 osób, potrzebnych będzie 10 blach ciasta. Na większą ilość można zdecydować się, jeśli następnego dnia planuje się urządzenie poprawin. Warto pamiętać też o tym, żeby kilka kawałków ciasta spakować gościom do pudełek do domu. Dzięki temu kawałki, które pozostaną, nie zmarnują się.
Jak podać ciasto weselne?
Ciasta najczęściej kroi się na małe kawałki i układa na szklanych paterach. Obsługa powinna zadbać o systematyczne uzupełnianie pater świeżo pokrojonym ciastem. Wypieki nie powinny nadmiernie się kruszyć, ponieważ będą trudne do nałożenia i mogą ubrudzić stroje gości. Dobrą opcją jest także wydzielenie miejsca na osobny stół ze słodkościami. Goście będą mogli w dowolnym czasie sięgać po ulubione ciasta i desery. Taki stół to też świetna dekoracja sali weselnej, która prezentuje się efektownie na zdjęciach.
Ciasta weselne – kupować czy upiec?
Najłatwiejszą i najmniej czasochłonną opcją jest zamówienie ciast weselnych z cukierni. Należy jednak pamiętać o tym, że takie rozwiązanie pociąga za sobą dodatkowe koszty. Cena ciast różni się w zależności od ich wielkości, rodzaju, a także popularności danej cukierni. Tańsze może okazać się poproszenie znajomego amatora wypieków o upieczenie ciast weselnych np. w ramach prezentu lub po cenie składników. Dzięki temu można mieć pewność, z czego będą wykonane ciasta, a także że ich wygląd będzie dopasowany do gustu pary młodej. Goście z pewnością docenią domowy smak wypieków. To jednak opcja dla osób, które mają wśród znajomych lub rodziny kogoś, kto z chęcią podejmie się tego czasochłonnego zadania.
Podsumowanie
Tort nie powinien być jedynym słodkim deserem na weselu. Większość gości lubi skosztować innych słodyczy, nawet jeśli weselne potrawy były syte. Dlatego warto zadbać o to, by na stołach pojawiło się kilka rodzajów ciast. Powinny się wśród nich znaleźć znane i lubiane klasyki polskiej kuchni. Ważny jest także dobór rodzaju wypieków do pory roku oraz zadbanie o to, by prezentowały się atrakcyjnie.
Kategorie
Najnowsze wpisy
Zapytaj o wycenę