Wynajem fontann czekoladowych

Planowanie i organizacja imprez to ciężka praca, a jej efekty oceniane są przez bardzo surowych krytyków – uczestników wydarzenia oraz jego fundatorów. Aby zadowolić gości, organizatorzy starają się dostarczyć im jak najwięcej efektownych, ciekawych, niesztampowych atrakcji. Do takich na pewno można zaliczyć fontanny czekoladowe - widok spływającej kaskadami lśniącej czekolady, jej cudowny zapach, a nade wszystko smak na pewno wzbudzi zachwyt i pozostawi miłe wspomnienia.

Fontanna czekoladowa Cena


Jako profesjonalna firma z wieloletnim doświadczeniem, jesteśmy w stanie zaoferować najatrakcyjniejsze ceny na rynku fontann. W naszej ofercie znajdziesz 4 pakiety, uzależnione od ilości osób na przyjęciu. Same pakiety to nie wszystko, ponieważ staramy się trafić w gusta najbardziej wymagających klientów utworzyliśmy dodatkowe pod pakiety, które wprost określają jakie „atrakcje” wchodzą w skład pakietu. Nasze pod pakiety to:

PakietOpis pakietu
Pakiet Standard Belgijska czekolada do fontanny (mleczna, biała lub deserowa), patyczki do przekąsek, jednorazowe talerzyki, serwetki, przesyłka kurierska w obie strony
Pakiet Royal Belgijska czekolada do fontanny (mleczna, biała lub deserowa), obsługa Impresji Smaku, dekoracja stołu z fontanną, patyczki do przekąsek, jednorazowe talerzyki, serwetki.
Pakiet Royal Lite Belgijska czekolada do fontanny (mleczna, biała lub deserowa), obsługa Impresji Smaku, dekoracja stołu z fontanną, patyczki do przekąsek, jednorazowe talerzyki, serwetki, przygotowanie owoców i słodkości zakupionych przez Państwa i wyeksponowanie ich w naszym szkle.
Pakiet Royal Plus Belgijska czekolada do fontanny (mleczna, biała lub deserowa), obsługa Impresji Smaku, dekoracja stołu z fontanną, przekąski (6 rodzajów owoców + 1 rodzaj tzw. “suchych” przekąsek), palma owocowa, podświetlany podest, patyczki do przekąsek, jednorazowe talerzyki, serwetki.
Pakiet Fruit Fusion Pakiet Fruit Fusion to połączenie pakietu Royal Plus z kompozycją bufetu owocowego dopasowanego do Twojego przyjęcia. Bufet owocowy komponujemy w oparciu o Państwa pragnienia i życzenia np. owocowe koszyki, owocowe palmy, piramidy owocowe, owocowe wieże, owoce na lustrzanych tacach , rzeźby owocowe (carving) w ilości 5 szt., których motywy Państwo wybieracie sami np. Imiona Młodej Pary, dedykacje etc.

Fontanna czekoladowa Giulietta
(30 os.):

Pakiet Standard: 300 zł
Pakiet Royal: 500 zł
Pakiet Royal Plus: 600 zł

Fontanna czekoladowa Uniesienie
(70 os.):

Pakiet Royal: 600 zł
Pakiet Royal Lite: 750 zł
Pakiet Royal Plus: 900 zł
Pakiet Fruit Fusion: 1450 zł


Fontanna czekoladowa Niebiańska Rozkosz (150 os.):

Pakiet Royal: 750 zł
Pakiet Royal Lite: 1000 zł
Pakiet Royal Plus: 1350 zł
Pakiet Fruit Fusion: 1900 zł

Fontanna czekoladowa Euforia
(300 os.):

Pakiet Royal: 1000 zł
Pakiet Royal Lite: 1500 zł
Pakiet Royal Plus: 1950 zł
Pakiet Fruit Fusion: 2500 zł

Historia tabliczki czekolady


Wykorzystanie ziaren kakaowca jest tak stare, jak cywilizacje Majów i Azteków. Dla najzamożniejszych członków społeczności Majowie przygotowywali napój o nazwie Xococalit - „gorzka woda”. Roztarte ziarna kakaowca łączono z miodem, chili, kukurydzą. Napój wykorzystywano podczas obrzędów rytualnych oraz religijnych. Na podobieństwo Majów również Aztekowie produkowali napój z kakaowca, miodu, kukurydzy oraz wanilii. Poprzez dodatek kwiatowych płatków uzyskiwano Xcococalit w różnych kolorach.

Do Europy kakaowiec trafił po odkryciach Kolumba. Początkowo nie wzbudził większego zainteresowania – Europejczycy nie umieli wykorzystać surowca. W XVII wieku sporządzano napój przypominający płynną czekoladę – roztarte ziarna zalewano ciepłą wodą z cukrem. Czekoladowy przełom nastąpił w XIX stuleciu, gdy Holender Casparus von Houten opracował metodę proszkowania ziaren kakaowca, a jego syn opatentował alkalizowanie surowca – w nawiązaniu do narodowości von Houtenów do dziś proces ten nazywany jest dutchingiem. Dutching poprawia smak czekolady, warto jednak pamiętać, że zbyt duża zawartość związków alkalicznych pozbawiając czekoladę goryczy zmniejsza jednocześnie zawartość cennych flawonoli.

Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukował w XIX w Francis Fry. W tym samym okresie Rudolphe Lind opracował stosowaną do dziś technologię konszowania czekolady.



Fontanny czekoladowe na zdrowie?


Czekolada jest ulubioną słodyczą ludzkości – gorzka, deserowa, mleczna, biała czy najcenniejsza różowa cieszy się popytem niezależnie od szerokości geograficznej i okazji. Jedzenie czekolady dobrej jakości może wpłynąć na poprawę kondycji zdrowotnej organizmu. W każdej tabliczce czekolady, przede wszystkim gorzkiej i deserowej, znajduje się znaczna ilość magnezu, potasu, miedzi, wapnia, cynku i żelaza. Gorzka czekolada ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją bezpiecznie spożywać diabetycy. Badania naukowe potwierdzają dobry wpływ czekolady na profilaktykę nowotworów piersi oraz regulację poziomu frakcji LDL cholesterolu.

Na pewno każdy z nas doznał niejednokrotnie uczucia błogości i beztroski tuż po zjedzeniu kosteczki czekolady – to zasługa PEA, czyli fenyloetyloaminy – endorfiny, popularnie nazywanej hormonem szczęścia. Tak więc stawiajmy fontanny czekoladowe naszym gościom na zdrowie i na szczęście!



Jak działają fontanny czekoladowe?


Fontanny z czekoladą przypominają fontanny wodne – również sposób działania jest niemal identyczny. Dolna cześć fontanny zwana misą wypełniana jest płynną czekoladą. Sposób napełniania misy zależy głównie od rodzaju i mocy fontanny: w przypadku urządzeń małych do użytku domowego do misy wlewa się czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub mikrofalówce; duże, profesjonalne fontanny czekoladowe same roztapiają surowiec – jest to czynność wymagająca nieco czasu i staranności.

Rozpuszczona w misie czekolada zasysana jest do góry, a następnie swobodnie spływa po kolejnych piętrach, czyli kaskadach. Goście podstawiają pod strugi ciepłej czekolady nabite na patyczki kawałki owoców, ciasteczka, pianki marshmallow. W domowych fontannach mieści się około 400 – 800 g czekolady. Fontanny profesjonalne mają ogromną wydajność – nawet do 30 kg! Aby zapewnić gościom weselnym czy komunijnym taką atrakcję, nie musimy dokonywać zakupu urządzenia ani uczyć się jego obsługi. Specjalistyczne serwisy oferują wynajem fontann czekoladowych na bardzo korzystnych warunkach.



Wynajem fontann czekoladowych – jaką fontannę zamówić?


Podstawą specyfikacji zawsze powinna być przewidywana liczba gości. Zakłada się, że na jedną osobę należy przygotować około 40 g czekolady – 1 kg na 20 osób. Jest to wielkość orientacyjna: mniej czekolady zjedzą goście weselni ze względu na dużą ilość innych potraw; znacznie więcej surowca potrzebujemy na komunię, chrzciny czy inną uroczystość, na której jest dużo dzieci. O obliczenie zapotrzebowania najlepiej poprosić usługodawców wypożyczających fontanny – ich wieloletnie doświadczenie powinno być dla nas w tym względzie gwarantem sukcesu.

Ilość gości determinuje wielkość urządzenia. Teraz kolej na określenie potrzeb w zakresie smaku czekolady. Firma prowadząca wynajem fontann czekoladowych dysponuje belgijską czekoladą wysokopłynną gorzką, mleczną lub białą. Fontanny ustawia się na dekoracyjnych podświetlanych podestach, na których jest miejsce na patery z dodatkami do czekolady, talerzyki, patyczki, serwetki i inne niezbędne akcesoria.



Jakie dodatki do czekolady serwować na weselu lub chrzcinach?


Na patyczek podstawiany pod strumień czekolady nabija się najczęściej:

  • Owoce świeże,
  • Owoce suszone,
  • Orzechy,
  • Ciastka słodkie i solone,
  • Pianki.

Standardem wśród dodatków są świeże owoce. Wśród nich najpopularniejsze to: truskawki, ananasy, melony, mandarynki, winogrona, banany, kiwi. Rzadko podaje się gruszki i jabłka – po przekrojeniu te owoce szybko utleniają się, zmieniają kolor, wyglądają na nieświeże i nieapetyczne. kawałki obranych owoców powinny być wielkości "na jeden kęs". Bardzo smaczne są suszone morele, śliwki, duże rodzynki, orzechy włoskie. Dzieci uwielbiają maczanie w czekoladzie herbatników oraz pianek marshmallow. Dorosłych zachwyci smak słonych krakersów w słodkiej polewie czekoladowej.



Wynajem fontann czekoladowych z obsługą czy bez?


Aby wszystko się udało pozostaje jeszcze kwestia serwisu i obsługi fontanny. Małą fontannę mającą uatrakcyjnić kameralne chrzciny czy komunię obsłużyć może niemal każdy – obsługa restauracji czy ktoś z organizatorów poradzi sobie doskonale. Przy dużych weselach, chrzcinach, jubileuszach czy imprezach firmowych niezbędny jest nadzór nad pracą fontanny. Podczas poczęstunku zdarzyć się może, ze do misy wpadnie kawałek owocu, patyczek czy ciastko – to może utrudnić, a nawet zablokować przepływ płynu w fontannie. Brak obsługi to także zagrożenie dla bezpieczeństwa higienicznego – nietrudno sobie wyobrazić, co może pływać w fontannie, gdy podstawia się pod nią oblizywane palce, używane łyżeczki, nadgryzione kawałki owoców. Osoba nadzorująca fontannę zadba także o czystość, uzupełni braki talerzyków i patyczków, owoców i ciasteczek.

Wynajęta fontanna to doskonały pomysł na uatrakcyjnienie imprezy, na wzbogacenie menu, uświetnienie uroczystości. Od momentu wejścia do sali, aż po zakończenie spotkania jego uczestnicy będą z przyjemnością spoglądać na stół z fontanną i zapewne niejednokrotnie z niego skorzystają, a potem wspominając wesele czy chrzciny kojarzyć je będą z wyśmienitym smakiem luksusowej czekolady.