Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu +48 530 075 100 biuro@fountainsparty.pl

Domowa fontanna czekoladowa na urozmaicenie rocznicy ślubu

Ślub to najpiękniejszy dzień w życiu. Rocznica tego wspaniałego wydarzenia to szansa na przeżywanie, towarzyszących mu emocji, wciąż na nowo. Codzienne obowiązki i dynamiczny tryb życia sprawiają, że trudno zadbać o należyte pielęgnowanie relacji. Świetną okazją na zatrzymanie się i przypomnienie o tym, co jest ważne, są obchody rocznicy zawarcia związku małżeńskiego. Ważne, aby spędzić ten czas razem, celebrując swoje uczucie, cel jest jeden: ma być wyjątkowo!

Fontanna czekoladowa ze stołem owocowym

Czekoladowa fontanna – czym jest i w jaki sposób działa.

Fontanna czekoladowa to jedna z ciekawszych atrakcji związanych z jedzeniem, z jaką można zetknąć się na imprezie czy przyjęciu. Swoim charakterystycznym wyglądem i świetnym smakiem, wabi do siebie nie tylko małych łasuchów, ale także i zaciekawionych dorosłych. Jest niezwykle efektowna i pyszna, a do tego prosta w obsłudze, więc wspaniale sprawdzi się też na szczególny wieczór we dwoje. Słowo fontanna w nazwie nie jest przypadkowe, ponieważ działanie urządzenia do czekoladowego fondue, działa dokładnie na takiej samej zasadzie, co zwykła fontanna. W misie dolnej znajduje się czekolada, której temperatura, dzięki grzałce, utrzymuje się na stałym poziomie. To właśnie element grzewczy zapewnia płynność czekolady. W zależności od konkretnego urządzenia, wirnik lub świder, zasysa płynną czekoladę, a następnie z najniższego poziomu przesuwa ją sukcesywnie do góry. Kiedy czekolada już spłynie z najwyższego piętra ku dołowi, w obiegu zamkniętym, trafia do pojemnika dolnego, skąd ponownie trafia na sam szczyt i tak w kółko, aż urządzenie nie zostanie wyłączone.

Jaką czekoladę wybrać?

Mamy do wyboru specjalną czekoladę dedykowaną dla fontann czekoladowych lub zwykłą, jaką możemy zakupić w każdym sklepie. Czekolada przeznaczona do fontann wyróżnia się wyższą zawartością tłuszczu kakaowego, względem ogólnodostępnych wyrobów. Większa ilość tłuszczu skutkuje lepszą płynnością czekolady. Nie musisz jednak zamartwiać się ograniczonym wyborem i wysoką ceną, która trzeba zapłacić za specjalny produkt. Fontanna jest przystosowana do przyjęcia każdego rodzaju czekolady, jednak w przypadku, gdy zdecydujesz się na zakup tej klasycznej, ważne jest dodanie do niej tłuszczu, w celu rozcieńczenia. Czekoladę rozcieńczać można przy pomocy:

  • masła kakaowego
  • oleju rzepakowego
  • oleju słonecznikowego

Ze względu na dużą dostępność i niską cenę, oleje rzepakowy i słonecznikowy, świetnie sprawdzą się do rozcieńczania czekolady, nawet wtedy, kiedy dokonujesz zakupów na ostatnią chwilę. Nie wpłyną na jej smak, a świetnie spełnią swoje zadanie. Jeśli jednak nie martwisz się o fundusze i zależy Ci na wygodzie, zakup czekolady stworzonej do fontanny, odejmie Ci pracy. Wybór należy do Ciebie.

Rozpuszczanie czekolady

Niezależnie od tego, czy postawisz na produkt dedykowany, czy czekoladę kupioną w osiedlowym sklepie, należy pamiętać, że fontanna jest przeznaczona do komponowania płynnych deserów, taką postać, więc musi mieć czekolada, zanim zostanie umieszczona w rozgrzanej misie urządzenia. Idealną konsystencję można uzyskać dzięki:

  • Mikrofalówce
  • Kąpieli wodnej

Użycie mikrofalówki to najprostszy sposób na nadanie czekoladzie, idealnej konsystencji. Tabliczkę czekolady należy połamać na małe kawałki i umieścić w misce, jeśli używasz czekolady w formie pastylek, należy je przesypać do naczynia, bezpośrednio z opakowania. Po umieszczeniu miski w mikrofalówce i dolaniu niewielkiej ilości oleju (5-10% względem ilości czekolady – opcja dla produktu o niższej zawartości tłuszczu), grzej przez 2 minuty (600W), wyjmij i przemieszaj. Powtarzaj tę czynność, przy skróconym czasie podgrzewania, aż czekolada będzie lejąca.

Drugą opcją, która przygotuje czekoladę do umieszczenia w fontannie, jest kąpiel wodna. Do garnka należy nalać gorącej, ale nie wrzącej wody i umieścić w nim miskę. Nie może ona stykać się z dnem garnka ani do niego wpadać. Do miski wsyp rozdrobnioną czekoladę, jeśli jest potrzeba, dolej do niej oleju, według podanych wyżej proporcji. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia. Uważaj, aby do miski nie dostała się woda!

Rozpuszczoną czekoladę wlej do nagrzanej misy fontanny i ciesz się kaskadą słodkości.

Wynająć czy kupić?

Kiedy już wiesz, jak świetnym urządzeniem jest czekoladowa fontanna, jak łatwa jest w użyciu, rozumiesz z pewnością, że może być miłym dodatkiem do Waszego święta miłości, pozostaje pytanie: wynająć czy kupić? Biorąc pod uwagę popularność, jaką cieszy się czekoladowe fondue, wynajęcie go nie stanowi większego problemu. Domową fontannę można jednak kupić w bardzo przystępnej cenie. Zważywszy na jego uniwersalność i możliwość tworzenia licznych słodkich przekąsek, warto rozważyć zakup. Skąpane w czekoladzie owoce, biszkopty, ciastka, słone precelki czy paluszki i wiele innych – każdy wybierze coś dla siebie. Rocznica ślubu na, której znajdzie się czekoladowe fondue, może rozpocząć wspaniałą tradycję wspólnych wieczorów i łatwo się nie znudzi. W końcu sprawdzi się równie dobrze jako umilenie filmowego seansu, czy leniwego weekendu. Cokolwiek, co sprawi, że będziesz spędzać więcej czasu z ukochaną osobą, jest warte uwagi.

5/5 - (1 vote)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *