Jakie przekąski wybrać do fontanny czekoladowej?
Nie od dziś wiadomo, że fontanna czekoladowa króluje na weselnych przyjęciach i jest to rzecz obowiązkowa. Nie jest to jedynie atrakcją dla dzieci, które bez wątpienia są jej ogromnymi fanami, ale również dla dorosłych, którzy mogą się delektować smakiem przekąsek spowitych w czekoladzie. Jednak pomimo przepysznego smaku płynącej z tej fontanny czekolady, nie zawsze wiadomo jakie przekąski będą do niej najlepiej pasować. Najczęstszymi kandydatami na takowe przekąski są odpowiednio dobrane owoce albo przekąski suche, które będą dobrze współgrać ze słodką polewą.
Owoce
Owoce jak najbardziej sprawdzą się jako przekąska idealna do zanurzenia w fali ciepłej czekolady. Naturalnie słodkie owoce połączone z pyszną, ciepłą czekoladą sprawią, że przy fontannie będzie ciągły ruch, gdyż każdy chętnie skosztuje tego przysmaku. Poza tym, owoce są zdrowe i bogate w witaminy, co sprawia, że są jeszcze lepszą przekąską dla gości, a zwłaszcza tych młodszych. Należy jednak pamiętać, aby owoce przy fontannie poukładane były w sposób estetyczny i zapewniający całości wartość nie tylko kulinarną, ale i dekoracyjną. Należy również pamiętać, że naturalnym procesem jest ciemnienie niektórych z wymienionych poniżej owoców, na co należy zwrócić szczególną uwagę podczas serwowania ich gościom. Do owoców mniejszych natomiast dobrze jest dołączyć wykałaczki, aby goście nie brudzili sobie palców od czekolady spływającej po owocu.
Owoce idealnie pasujące do maczania w czekoladowej fontannie to:
- Jabłka i gruszki – należy je przygotować przed podaniem, ponieważ szybko brązowieją co niszczy walor estetyczny (chyba, że spryskamy je sokiem z cytryny, który spowolni brązowienie).
- Kiwi – smak słodkiej czekolady wyśmienicie skontrastuje się z kwasowością owocu co na pewno zachwyci spożywających je gości. Do kiwi najlepiej przygotować wykałaczki, ponieważ owoc jest mokry i śliski, a zanurzanie małych kawałków w fontannie jest przepisem na pobrudzone dłonie.
- Ananasy – pokrojone w kostkę kawałki najlepiej serwować z wykałaczkami, które ułatwią jego spożywanie i maczanie w ciepłej czekoladzie.
- Truskawki – najlepiej kupować je jeśli wesele/impreza odbywa się w sezonie letnim, gdyż wtedy owoce będą najsłodsze i stosunkowo kwaskowate. Jeśli to możliwe, to najlepiej przygotować ich dużo z odciętymi listkami, tak aby były gotowe do spożycia przez gości.
- Mandarynki – najlepsze będą podczas sezonu zimowego i podzielone na kawałeczki. Tak jak w przypadku kiwi, ich smak świetnie współgra ze smakiem ciepłej czekolady.
- Banany – te słodkie owoce z delikatnym smakiem idealnie komponują się ze smakiem pysznej belgijskiej czekoladay.
- Melony – najlepiej podać go w formie kostek albo kulek. Kawałki melona należy podać z wykałaczkami ze względu na jego wodnistość.
- Arbuzy – tak jak w przypadku melona, owoc jest wodnisty, ale świetnie pasuje do czekolady.
- Papaja – owoc należy pokroić w kostki i serwować na patyczkach.
- Śliwki – słodkie owoce należy wcześniej wydrylować, aby goście nie mieli problemów z niepotrzebnymi pestkami.
Ważną zasadą podczas serwowania wszelkich owoców jest kupowanie tylko świeżych produktów, a nie z puszki czy mrożonych. Dzięki temu mają one swój oryginalny, naturalny smak i dobrze komponują się ze smakiem ciepłej czekolady.
Przekąski suche
Jeżeli nie owoce, to równie dobre do fontanny czekoladowej są przekąski suche, które łatwo będzie się maczało w kaskadach płynącej czekolady. Tak jak w przypadku owoców, z przekąskami suchymi również należy pamiętać o dekoracyjnym zastosowaniu fontanny, dlatego najlepiej wcześniej przygotować je wcześniej tak, aby estetycznie wkomponowywały się w wystrój stołu.
Przykładowe przekąski suche do fontanny czekoladowej to:
- Pianki marshmallow,
- Wafle,
- Chrupki kukurydziane,
- Wafelki andruty,
- Wafelki rurki,
- Bezy.
Tak jak w przypadku mniejszych owoców, tak i do przekąsek suchych warto dodać wykałaczki. Zmniejszy to ryzyko pobrudzenia się gości podczas maczania oraz trzymania przysmaku w dłoni. Jeżeli chce się jeszcze bardziej urozmaicić przekąski, wystarczy obok fontanny umieścić bitą śmietanę, którą goście będą mogli dekorować wafle zanurzone w czekoladzie nadając im jeszcze lepszy smak. To co ważne to by wafelki były suche, bez polewy, gdyż takowa zepsuje smak wafla zanurzonego w czekoladzie.
Jeżeli jesteś zainteresowany wynajmem fontanny czekoldowej na swoją imprezę to serdecznie zapraszmy do skorzystania z naszej oferty.
Kategorie
Najnowsze wpisy
Zapytaj o wycenę