Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu +48 530 075 100 biuro@fountainsparty.pl

Sprawdź nas: Zapytaj o ofertę

Od czego zależy cena fontanny czekoladowej?

Fontanna czekoladowa to rozwiązanie, które zwykłe towarzyskie spotkanie może przekształcić w wydarzenie prawdziwie magiczne, które każdy z uczestników na pewno zapamięta na bardzo długo. Zwłaszcza jeżeli płynąca w fontannie czekolada zostanie uzupełniona estetycznie podanymi przystawkami, które będzie można nią polać, na przykład owocowymi szaszłykami. Fontanny takie wykorzystywane są dziś zarówno na niewielkich imprezach okolicznościowych, jak i podczas wesel zorganizowanych z prawdziwą pompą. Warto zadać sobie zatem pytanie – ile taka fontanna kosztuje? Jak się okazuje, odpowiedź jest o wiele bardziej skomplikowana niż mogłoby się wydawać.

Fontanny czekoladowe i palmy owocowe

Najważniejsze czynniki, od których zależy cena fontanny czekoladowej

Pierwszą kwestią, która w dużej mierze wpływa na cenę fontanny czekoladowej, jest jej rodzaj, który przekłada się na przeznaczenie urządzenia. Zdecydowanie najtańsze są fontanny domowe, nieco droższe półprofesjonalne, a najdroższe profesjonalne fontanny używane w gastronomii. Niezależnie od tego na cenę będzie również wpływać wielkość sprzętu, który nas interesuje. Mierzy się ją nie tylko objętością, czy wagą czekolady, która się w niej zmieści, ale również ilością poziomów, po których czekolada spływa. Ogromne różnice w cenie spowodowane są natomiast przez jakość wykonania fontann, czy mówiąc bardziej precyzyjnie – ich producenta. Produkowane masowo wyroby chińskie są zdecydowanie tańsze niż bardzo wysokiej jakości fontanny wykonywane w Europie, których ceny to nieraz duży wydatek nawet dla bogatych restauracji.

Cena zależeć będzie również od tego, co – najogólniej mówiąc – fontanna robi z umieszczoną w niej czekoladą, a także zastosowanych w niej rozwiązań technologicznych, które na te właśnie możliwości przekładają się w pierwszej kolejności. Szalenie istotną sprawą jest także łatwość dbania o urządzenie, która przekładać się może na jego żywotność. Jak więc widać, różnorodnych czynników, które wpływają na ceny dostępnych na rynku czekoladowych fontann, jest przynajmniej kilka. Aby lepiej je zrozumieć, a jednocześnie uzyskać wiedzę na temat tego, na co zwracać uwagę przy zakupie fontanny dla siebie, albo swojej firmy, warto przyjrzeć się każdemu z nich nieco dokładniej.

fontanna serowa i alkoholowa

Rodzaj fontanny i jej przeznaczenie

Najprostsze, a jednocześnie najtańsza są fontanny domowe, przeznaczone do użytku całkowicie amatorskiego. Nie musi oznaczać to bynajmniej złej jakości wykonania, tylko to, że ze względu na rozwiązania konstrukcyjne, pojemność i możliwości, fontanna nadaje się przede wszystkim do użytku w domu. Może być ona na przykład miłym akcentem w czasie urodzin dziecka albo dodatkową atrakcją w czasie świątecznego spotkania rodzinnego. O oczko od nich droższe są fontanny półprofesjonalne. Ich zastosowanie może być róże. Często sięgają po tego rodzaju urządzenia firmy cateringowe, czy niewielkie lokale gastronomiczne, które z możliwości, jakie daje fontanna, nie korzystają zbyt często, ale czasem potrzebują czegoś nieco bardziej wydajnego niż fontanna domowa. Zdecydowanie najdroższe są urządzenia całkowicie profesjonalne. Bardzo często wykonuje się je z materiałów najwyższej jakości, a estetyka wykonania pozwala na użycie takich fontann nawet w czasie bardzo wystawnych przyjęć, na wyjątkowe okazje. W zależności od innych czynników (jak na przykład producent, czy wielkość) fontanny takie osiągają ceny od kilku do nawet kilkudziesięciu tysięcy złotych.

słodki kącik na weselu

Wielkość fontanny – jak dużą ilość czekolady może pomieścić?

Cena fontanny czekoladowej zależy również od wielkości. Jak można przewidzieć, im urządzenie większe, tym cena jego zakupu będzie wyższa. Czym jednak jest wielkość w przypadku fontann czekoladowych. W pierwszej kolejności liczy się ilość czekolady, która się w danej fontannie jednorazowo zmieści. Zazwyczaj wyraża się ją w kilogramach. Najmniejsze fontanny, które w wersji profesjonalnej służą przede wszystkim do ozdoby, a amatorskiej raczej jako urządzenia domowe mogą zmieścić nie więcej niż 500 gramów (albo nawet mniej) roztopionej czekolady, czyli kilka tabliczek. Na przyjęciach używa się częściej fontann, w których znaleźć się może w zależności od potrzeb kilka, do kilkudziesięciu kilogramów tego słodkiego produktu.

Nie bez znaczenia jest również konstrukcja komina fontanny (część, z której wypływa roztopiona czekolada) i ilość poziomów, po których czekolada spływa niżej. Niektóre urządzenia tego typu, to bardzo skomplikowane, wręcz artystyczne projekty, które osiągać mogą bardzo pokaźne rozmiary.

Fontanna czekoladowa w zestawie z owocami

Jakość wykonania fontanny – od najtańszych do niewyobrażalnie drogich

Tak samo, jak w przypadku innych urządzeń używanych w gastronomii, cena zależy przede wszystkim od jakości. Na rynku zdecydowanie najwięcej jest tanich produktów importowanych masowo z Chin. Ich jakość bywa różna – od fatalnej, do całkiem niezłej. Niskie ceny natomiast sprawiają, że fontanny tego typu są bardzo często wybierane. Czasem jednak warto postawić na sprzęt zdecydowanie wyższej jakości – zwłaszcza jeżeli fontanna wykorzystywana jest długo i często. Najbardziej ekskluzywne modele fontann renomowanych, europejskich i amerykańskich producentów osiągać mogą ceny rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych.

Fontanna czekoladowa i palma owocowa

Możliwości, jakie daje fontanna

Cechą czekoladowej fontanny, która zawsze przekłada się na jej cenę, jest również zakres możliwości, jakie daje urządzenie. Pod uwagę wziąć należy na przykład to, jak długo bez przerwy fontanna może pracować. Wbrew pozorom pomiędzy różnymi modelami istnieją w tym zakresie całkiem spore różnice. Tak na przykład producenci wielu fontann półprofesjonalnych zastrzegają, że ciągła praca nie powinna być dłuższa niż dwie godziny. W przypadku modeli domowych czas ten jest najczęściej jeszcze krótszy. W warunkach dużych cateringów (na przykład wesela) najczęściej jednak konieczne są modele, które pracować mogą znacznie dłużej.

Warto też pamiętać, że poszczególne fontanny mogą się między sobą różnić również możliwościami, które wynikają z zastosowanych rozwiązań technologicznych. Droższe modele mają często na przykład funkcję programowania temperatury i dostosowania jej do różnych gatunków czekolady albo nawet obsługiwania kilku jej typów równocześnie, w taki sposób, że nie mieszają się ze sobą. Oczywiście ceny takich fontann mogą być znacznie wyższe niż w przypadku najprostszych modeli, których działanie ogranicza się do podgrzewania wyłącznie jednego typu czekolady i przelewania jej w estetyczny sposób.

Łatwość dbania o urządzenie

Ogromne znaczenie ma jeszcze jedna cecha, która z pozoru może wydawać się nie aż tak istotna. Jest nią łatwość dbania o urządzenie. To szczególnie ważne zwłaszcza w przypadku fontann wykorzystywanych w lokalach gastronomicznych i podczas zorganizowanych cateringów. Przepisy BHP dla tego rodzaju urządzeń mówią wyraźnie, że powinny one być utrzymywane w stanie perfekcyjnej czystości i w nienagannych warunkach higienicznych, a za ich złamanie grozić mogą wysokie kary. W przypadku urządzenia, przez które przepływają dziesiątki, a w ciągu wieczora nawet setki kilogramów płynnej czekolady jedynym sposobem zadbania nieskazitelnej czystości jest rozebranie go na części, wyszorowanie każdej z osobna i umieszczenie w wyparzarce, która usunie nawet niewielkie pozostałości zabrudzeń. Wysokiej klasy sprzęt gastronomiczny powinien więc mieć możliwość łatwego demontażu wszystkich części mających kontakt z czekoladą i odpowiedniego ich umycia.

Podświetlana fontanna czekoladowa

Zakup własnej fontanny, czy wypożyczenie?

Na koniec warto zwrócić uwagę na fakt, że zakup czekoladowej fontanny na własność nie jest jedynym możliwym rozwiązanie. Fontannę taką można również wypożyczyć. Przed podjęciem decyzji, warto dokładnie przemyśleć, co w zasadzie jest nam potrzebne. Jeżeli fontanna będzie nam potrzebna tylko raz, bo chcemy sprawić przyjemność bliskiej osobie z okazji na przykład urodzin, to wypożyczenie wydaje się najrozsądniejszą opcję. W przypadku lokali gastronomicznych i firm cateringowych, które z urządzeń tego rodzaju korzystają częściej, o wiele korzystniejszy wydaje się zakup.

Jak widać na powyższych przykładach, cena fontanny czekoladowej to złożona kwestia. Wybierając model dla siebie warto jednak zwrócić uwagę na nieco więcej niż tylko koszt zakupu. Duże znaczenie ma również jakość, która będzie przekładać się na żywotność, a więc również koszty eksploatacji. W przypadku dużych fontann to samo dotyczy zużycia energii elektrycznej, której w przypadku dobrze zaprojektowanych urządzeń oszczędności mogą być znaczne. Istotna jest również nie tak łatwa do obiektywnego ocenienia kwestia atrakcyjności czekoladowej fontanny, która może przekładać się na zyski osiągane przez firmę, a więc również tempo zwrotu inwestycji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *