Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu +48 530 075 100 biuro@fountainsparty.pl

Słodkie atrakcje na imprezy firmowe

Organizacja przyjęcia to niełatwe zadanie i czasami potrzeba dużej dawki kreatywności, żeby mu podołać. Liczy się przede wszystkim to, żeby zaproszeni goście dobrze się bawili i miło spędzali czas. Wybór odpowiednich atrakcji powinien być uzależniony od wielu czynników – między innymi charakteru wydarzenia. Warto przyjrzeć się najpopularniejszym urozmaiceniom, jakie w ostatnim czasie spotkać można na imprezach.

Dekoracje owocowe i fontanna alkoholowa

 

Czekoladowe fontanny na firmowych imprezach

Czekoladowa fontanna to nie tylko dekoracja – choć tutaj jej walory są oczywiste. To również sposób na sprawienie, że zaproszeni na firmową imprezę goście będą po prostu zachwyceni. Przede wszystkim dlatego, że tego typu atrakcja jest czymś nieoczywistym i specjalnym. W naszym kraju wciąż dosyć rzadko spotyka się takie rzeczy na przyjęciach – choć trzeba przyznać, że pojawiają się one coraz częściej. Widok czekoladowej fontanny ustawionej w dobrze wyeksponowanym miejscu, a także przygotowanych specjalnie do maczania w gorącej czekoladzie pyszności to coś, co z całą pewnością zachęci do zabawy nawet najbardziej poważne osoby. Trzeba to powiedzieć jasno – czekoladę uwielbia absolutnie każdy. Niektórzy tylko o tym zapomnieli.

Fontanna czekoladowa na imprezie firmowej będzie na pewno świetnym urozmaiceniem, ale aby się sprawdziła, trzeba umieć odpowiednio ją dobrać. Wypożyczenie fontanny nie stanowi w dzisiejszych czasach wielkiego problemu. Dobrze jest posiadać jednak odrobinę wiedzy, by wybrać sprzęt, który sprawdzi się w czasie imprezy najlepiej. Jeżeli wydarzenie obsługiwane jest przez zewnętrzny catering, to wynajęta, doświadczona firma na pewno o wszystko zadba sama. Jeśli jednak tak nie jest, warto kwestię wyboru odpowiedniej fontanny omówić z pracownikiem wypożyczalni.

Wystawa fontann na targach

Z naszej perspektywy – jako organizatora przyjęcia – liczą się przede wszystkim trzy rzeczy. Po o pierwsze to, czy wypożyczona fontanna będzie odpowiednio duża. Wbrew pozorom ma to ogromne znaczenie, które nie sprowadza się wyłącznie do tego, czy estetycznie spływająca kaskadami czekolada będzie widoczna. Większa fontanna oznacza więcej czekolady, a jej ilość powinna być przede wszystkim uzależniona od liczny zaproszonych gości. Niektórzy organizatorzy przyjęć robią ten błąd, że zakładają, że część gości może czekoladą nie być zainteresowanych. Wydaje się, że nie powinno się w ten sposób myśleć. Jak już wcześniej wspomniano, czekoladę lubi większość ludzi, a jej atrakcyjne podanie sprawia, że zainteresowanie rośnie. Dlatego też należy zawsze wybrać taką fontannę, w której zmieści się odpowiednia ilość czekolady dla wszystkich. Na szczęście obecnie dostępne są fontanny różnej wielkości – od niewielkich, w których zmieści się niewiele więcej niż kilogram czekoladowej słodyczy, jak i takie, które pomieszczą ich kilkanaście.

Bardzo istotną kwestią jest też maksymalny czas działania urządzenia. Chyba nie chcemy, żeby w połowie imprezy trzeba było je wyłączyć? Nasi goście na pewno byliby w takiej sytuacji nieco zawiedzeni. Profesjonalne modele czekoladowych fontann mogą działać bez przerwy przez kilka godzin, co powinno wystarczyć nawet największym łasuchom. Ostatnią rzeczą, na którą warto zwrócić uwagę wypożyczając fontannę, jest estetyka jej wykonania. Fontanna pełna czekolady z całą pewnością będzie przyciągać uwagę, a więc warto zadbać o to, by pasowała do wystroju sali, w której organizowane jest dane wydarzenie.

Czekolada z fontanny nie będzie jednak przecież przez naszych gości jedzona sama. Potrzebne są do niej pyszne dodatki, które można gorącą czekoladą polewać. Zdecydowanie najlepiej w tej roli sprawdzają się owoce.

fontanna alkoholowa z ponczem

Stoły owocowe na imprezę firmową

Czekoladowa fontanna to nie jedyne, czym można zaskoczyć zaproszonych na przyjęcie gości. Doskonale do tego celu nadają się również owoce. Cóż zaskakującego jest w owocach? – ktoś mógłby zapytać. Przecież znaleźć je można na prawie każdym przyjęciu i najczęściej nie wzbudzają wielkiej sensacji. Można na przykład podać owoce bardzo egzotyczne i rzadko u nas widywane… Ale czy to wystarczy? Doświadczenie mówi, że zdecydowanie nie. Jak zatem przy pomocy zwykłych owoców sprawić, że uczestnicy przyjęcia będą zachwyceni?

Kluczem jest odpowiednie ich podanie. Każdy, kto kiedykolwiek organizował, choćby najmniejsze towarzyskie spotkanie, na którym podawane jest jedzenie, wie doskonale, że jego dobry wygląd sprawia, że goście sięgają po serwowane przysmaki chętniej. Z kolei nieestetyczny sposób podania zniechęca do jedzenia. Wydaje się, że zależności takie są bardzo głęboko zakorzenione w naszej psychice, a większa chęć do jedzenia rzeczy o atrakcyjnym wyglądzie jest rzeczą wspólną dla wszystkich ludzi, niezależnie od kultury. Dlatego też na całym świecie stosuje się rozmaite techniki, które nie ograniczają się wyłącznie do nadawania potrawom samym w sobie zachęcającego wyglądu, ale pozwalają na stworzenie z jedzenia prawdziwych dzieł sztuki. Świetnie w tej roli sprawdzają się właśnie owoce.

Stół owocowy na chrzcinach

Sztuka wycinania owoców w atrakcyjne wizualnie kształty istnieje już od dawna. W ostatnich latach stała się jednak bardzo popularna, a dla wielu osób jest ciekawym hobby. Owocowe dekoracje – o ile oczywiście wykonane są w sposób profesjonalny – są bardzo atrakcyjną ozdobą stołów, która świetnie wpasowuje się w gusta i oczekiwania większości z nas. Jednak owocowy stół to nie tylko dekoracja, a więc owoce, które się na nim znajda muszą się przede wszystkim nadawać do jedzenia. Prawdziwą sztuką jest takie przygotowanie owoców, że nie tylko zachwycą gości swoim wyglądem, ale również będą się nadawać do łatwej konsumpcji.

Idealnym pomysłem są na przykład owocowe szaszłyki, które umieszcza się naczyniach wykonanych również z owoców – tyle że wydrążonych. Bardzo ważne jest, by pamiętać, że tego rodzaju przekąski powinny być całkowicie przygotowane do jedzenia, bez konieczności usuwania z nich pestek, czy jakichkolwiek niesmacznych części. Niektóre owoce mogą być również podane w inny sposób. Truskawki na przykład zazwyczaj serwuje się w całości, wraz z szypułkami, dzięki którym można je wygodnie chwycić. Dlaczego to ważne? Owoce są najczęściej stosowaną przekąską, którą moczyć można w czekoladzie z fontanny. Jeżeli organizujemy eleganckie przyjęcie, to koniecznie należy zadbać o to, by obecni na nim goście się nie pobrudzili – zwłaszcza że owoce w połączeniu z czekoladą mogą być tu nieco problematyczne. Dlatego właśnie rozwiązania takie jak owocowe szaszłyki, które można bardzo wygodnie zamoczyć w czekoladzie, nie brudząc sobie przy tym rąk, są bardzo praktyczne.

Jednym z najciekawszych sposobów podania owoców jest zbudowanie z nich owocowej palmy. W jej pień wetknięta jest ogromna ilość owocowych koreczków, które można wyjmować i zanurzać w pysznej polewie, wprost z czekoladowej fontanny. Koreczki układane są zazwyczaj w atrakcyjne, kolorowe wzory. Górna część dekoracji może być wykonana z prawdziwych, palmowych liści. Taka palma ustawiona tuż przy fontannie z czekoladą sprawia, że nikomu nie trzeba tłumaczyć, co należy robić, a owoce i czekolada zaczynają znikać w bardzo szybkim tempie.

Stół owocowy na urodzinach

Alkoholowa fontanna na imprezie firmowej

Na większości organizowanych dziś imprez obecny jest również alkohol, choć oczywiście zazwyczaj pija się go nieco mniej niż dawniej. Za eleganckie zachowanie podczas luźnej, firmowej imprezy uchodzi picie niewiele, tak by co najwyżej być przez ten czas „na lekkim rauszu”. Za nieodpowiednie uważa się natomiast upijanie się, co na szczęście w ostatnich latach jest coraz rzadziej spotykanym zachowaniem – przynajmniej w czasie przyjęć firmowych. Dlatego też najczęściej celuje się w lekkie alkohole wysokiej jakości, które kuszą przede wszystkim smakiem i którymi powoli raczyć można się przez całe przyjęcie. W taki sposób, by zabawa koncentrowała się przede wszystkim wokół satysfakcjonujących interakcji pomiędzy zaproszonymi gośćmi, do czego jak wiadomo, napoje alkoholowe są tylko dodatkiem.

Fontanna alkoholowa na imprezie firmowej jest jednym z lepszych i bardziej atrakcyjnych sposobów na podanie dowolnego rodzaju alkoholu. W fontannach podaje się nie tylko poncz, choć to oczywiście najbardziej klasyczne połączenie. Wykorzystuje się je również do serwowania likierów, alkoholowych koktajli i mocniejszych trunków. W fontannie takiej może również popłynąć napój bezalkoholowy, co na pewno docenią goście, którzy z różnych względów decydują się na unikanie alkoholu.

Stół owocowy i fontanna alkoholowa

Warto zadać sobie pytanie o to, w jaki sposób alkoholową fontannę ustawić, by stała się ona naprawdę elegancką ozdobą przyjęcia. Z całą pewnością nie należy umieszczać jej w punkcie centralnym, ani nawet najbardziej wyeksponowanym. Wysyła to gościom jasny sygnał, że w czasie imprezy zabawa będzie koncentrować się właśnie wokół alkoholu, co – jak już wspomniano – ani nie jest już uważane za eleganckie, ani nie stanowi dużej atrakcji dla większości osób. Dobrze natomiast by fontanna taka stanęła nieco na uboczu, najlepiej w pobliżu stołów z przystawkami, słodyczami, czy owocami. W takim układzie fontanna z alkoholem staje się raczej miłym dodatkiem.

Może oczywiście, a nawet powinna przyciągać uwagę. W końcu właśnie po to inwestujemy w wypożyczenie takiego zbytku jak fontanna z alkoholem, żeby zrobić odpowiednie wrażenie. Dlatego też fontanny przeznaczone do alkoholu to często bardzo atrakcyjnie wykonane, ozdobne urządzenia, które same w sobie stanowią ozdobę przestrzeni, w której przyjęcie jest organizowane. Jeżeli dodatkowo w fontannie takiej popłynie szlachetny trunek albo po prostu orzeźwiający napój o interesującym smaku, na pewno spotka to się z zainteresowaniem.

Jak widać na opisanych przykładach, możliwości zorganizowania słodkich atrakcji na przyjęcie jest wiele. Te, które opisano, to tylko pomysły, a jedynym ograniczeniem jest fantazja organizatora wydarzenia. Na pewno trzeba powiedzieć, że warto o takich urozmaiceniach pamiętać. Mogą stać się jedną z rzeczy, dzięki którym zaproszeni goście będą się dobrze bawić. Z kolei, kiedy zapragną odrobiny wytchnienia, to przy stole z owocami, czy fontannie z alkoholem albo czekoladą z całą pewnością znajdą miejsce, w którym będzie można na chwilę oderwać się od towarzystwa innych ludzi i zająć słodkimi przyjemnościami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *