Jak przygotować czekoladę do fontanny czekoladowej?
Wbrew pozorom roztopienie czekolady do oczekiwanej aksamitnej i płynnej postaci nie jest zbyt prostym zadaniem. Spora część z nas przygotowując domowe wypieki, czy też słodkie sosy popełniła w tej kwestii spory błąd. Sprawa znacznie bardziej się komplikuje, kiedy w grę wchodzi fontanna czekoladowa. W tym wypadku nie możemy sobie pozwolić na wszelkiego rodzaju grudki, czy niedoskonałości. Całość musi być po prostu idealna, jednak w jaki sposób do tego doprowadzić?
Roztapianie czekolady w parze wodnej – jak to wygląda?
Jest to bardzo czasochłonny sposób, jednak zapewni nam on świetne efekty. Jak go wykorzystać? Celem roztopienia czekolady w parze wodnej, musimy przygotować odpowiednio duży garnek, a także metalową miskę, która będzie do niego pasowała. Kolejnym krokiem jest zapełnienie, w około 10 centymetrach, naszego garnka, a także ustawienie go na kuchence. Kiedy woda zacznie wrzeć, należy delikatnie zmniejszyć ogień, a na garnku ułożyć metalową miskę wraz z czekoladą, którą wcześniej pokruszyliśmy. Nie możemy jednak doprowadzić do sytuacji, kiedy miska dotyka wody. Warto poszukać stosunkowo dużego garnka, gdyż wraz ze wzrostem ocieplanej powierzchni, spadnie czas rozpuszczania czekolady. Jak już jednak mówiliśmy, sposób ten nie należy do najszybszych, dlatego należy uzbroić się w cierpliwość.
Bardzo istotne jest to, że czekoladę musimy mieszać zaledwie kilka razy, gdyż nie przywrze ona do dna miska. Powinniśmy jednak zwrócić uwagę na to, aby woda nie dostała się do naszej czekolady. Mogłoby to doprowadzić do zmiany jej konsystencji, a w skrajnych przypadkach nawet zwarzenia. Kiedy niefortunnie do tego dojdzie, możemy wszystko uratować za pomocą odrobiony oleju roślinnego oraz energicznego mieszania. Jak długo będzie rozpuszczała się nasza czekolada? Czas jest zależny od tego, jak wielką ilość jednocześnie rozpuszczamy, jednak pod żadnym pozorom nie możemy podkręcać ognia. Jedno jest pewne, warto czekać, gdyż uzyskana czekolada będzie aksamitna, gładka, a także zachowa swój początkowy smak.
Czy rozpuszczanie czekolady w rondelku to dobre rozwiązanie?
Aby do tego doprowadzić, konieczne jest przygotowanie średniej wielkości rondelka, który charakteryzuje się swoim grubym dnem. Z kolei czekolada powinna zostać bardzo dokładnie pokruszona oraz rozgrzewana na wolnym ogniu. W tym wypadku jednak konieczne jest również stałe mieszanie metalową łyżką. Należy unikać drewnianych, gdyż materiał ten pochłania wilgoć, co nie wpłynie pozytywnie na nasz proces. Powinniśmy przez cały czas czuwać nad naszym rondelkiem, mieszać czekoladę, czym zadbamy o to, aby się nie przypaliła. Jeśli chcemy delikatnie przyśpieszyć ten proces, możemy dodać troszeczkę masła, mleczko kokosowe, czy też śmietanę 30%. Uwaga! Należy to jednak zrobić na samym początku, a nie w trakcie rozpuszczania czekolady.
Roztapianie czekolady w mikrofali – czy to ma sens?
Mikrofala to urządzenie, z którego korzystamy zawsze wtedy, kiedy zależy nam na szybkim przygotowaniu posiłku. W przypadku czekolady sytuacja wygląda bardzo podobnie, gdyż jej rozpuszczanie za pomocą tego sprzętu powinno odbywać się tylko i wyłącznie wtedy, kiedy czas odgrywa dla nas kluczową rolę. Jak to zrobić? Celem rozpuszczenia czekolady w mikrofali musimy przygotować odpowiednie naczynia żaroodporne, pokruszyć czekoladę oraz umieścić całość w mikrofali na czas nie dłuższy niż pół minuty. Następnie należy wyciągnąć nasz pojemnik, delikatnie pomieszać słodką masę oraz powtórzyć cały proceder, jednak tym razem w mikrofali czekolada musi znajdować się 20 sekund. Później jeszcze raz robimy to samo, jednak z czasem 15 sekund. Czy to już koniec? Wszystko jest zależne od tego, czy nasza czekolada jest już idealna, jeśli nie, to powtarzamy cały proceder do skutku. Nie możemy nie wspomnieć o tym, aby ustawić nasze urządzenie na najmniejszą moc. W przypadku, gdy tego nie zrobimy, czekolada może się przypalić.
Czy rozgrzewanie czekolady w fontannie jest możliwe?
Odpowiedź brzmi tak. Aby do tego doprowadzić, musimy wsypać konkretną ilość czekolady do misy, która zawarta jest w fontannie. Późniejszym krokiem jest włączenie opcji podgrzewania, którą znajdziemy na urządzeniu. Czy w tym wypadku mieszania jest konieczne? Tak, jednak w większości wypadków tylko i wyłącznie od czasu do czasu.
Który sposób rozpuszczania czekolady wybrać?
Niestety odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Wszystko jest zależne od tego, jakie naczynia oraz jak wiele czasu mamy do dyspozycji. Jeśli jednak mamy taką możliwość, to warto postawić na parę wodną. To ona zapewni nam najlepszą jakość czekolady oraz zapewni nas, że jej smak nie zostanie zniekształcony.
Kategorie
Najnowsze wpisy
Zapytaj o wycenę